Program SME Go Green

Program SME Go Green razvijen je kako bi pomogao bh. preduzećima u zelenoj tranziciji i omogućio im povećanje njihove konkurentnosti.

Olakšan pristup “zelenim” novčanim sredstvima će omogućiti veću konkurentnost i izvozni potencijal bh. preduzeća na način da unaprijede svoje proizvode i usluge u skladu s najvišim standardima EU o klimi, zaštiti okoliša i drugim standardima koji su vezani za zelenu tranziciju.

Europska unija (EU) omogućava ovu vrstu podsticaja kako bi se lakše premostio jaz između početnih visokih troškova ulaganja i njegovog budućeg povrata.

Preduzeća koja uspješno implementiraju projektne aktivnosti zadane programom, ostvarit će pravo na dodatna grant sredstva u iznosu od 10 do 15 posto iznosa kredita.

Procjena je da će EBRD u prvoj fazi programa SME Go Green EBRD obezbijediti 120 miliona eura preko lokalnih banaka na zapadnom Balkanu za dalje kreditiranje približno 3.400 MSP.

Sama EU će podržati ove investicije sa dodatnih 25 miliona eura, a očekuje se više sredstava u narednim fazama programa.

Podsjećanja radi, EBRD je do danas uložio više od 3 milijarde EUR-a kroz 218 projekata u Bosni i Hercegovini.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com