Za 36 novih preduzetnika iz Kantona Sarajevo (BiH) i Loznice i Sremske Mitrovice (Srbija), u sklopu projekta „Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM“ kojeg sufinansira Europska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći IPA II kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, a implementira Općina Novo Sarajevo sa projektnim partnerima Općinom Ilijaš i Krovnom organizacijom mladih Srbije, održan je program stručnog usavršavanja na temu apliciranja na EU fondove.

Program je realiziran online u periodu od 30. januar do 23. mart 2023. godine, za dvije grupe polaznika, koje su radile u različitim terminima sa istim programskim sadržajem u trajanju od 10 dana. Realizator programa Sarajevska regionalna razvojna agencija-SERDA je polaznike upoznala sa konceptom i fazama upravljanja projektnim ciklusom kao jedinstvenom metodologijom kojom se planiraju i provode projekti koji se finansiraju iz različitih fondova Evropske Unije. Program je svim učesnicima pružio teoretska i praktična znanja o procesu EU integracija, mogućnostima učešća u programima podrške EU, procesu izrade projekata i implementacije projekata koje finansira EU.

Cilj edukacije bio je ojačati kapacitete novih preduzetnika u oblasti razvoja projekata i prepoznavanje značaja EU fondova, kako bi im pomoglo da njihove poslovne ideje unaprijede i osnaži ih na njihovom razvojnom putu.

Kroz interaktivno online predavanje, te demonstraciju primjera i specifičnih alata kod polaznika je osvještena potreba za razvojem specifičnih vještina upravljanja projektnim ciklusom, te su svi učesnici imali priliku ovladati konkretnim mehanizmima, koji im mogu pomoći u primjeni PCM-a u razvoju poslovnih ideja, istakla je Azra Prašović voditelj projekta ispred Općine Novo Sarajevo. Prema povratnim informacijama očekivanja preduzetnika su ispunjena, dodala je Azra.

Kakvi su utisci nakon učešća na ovoj projektnoj akademiji i benefiti za Henu Musić iz Sarajeva, jednu od osnivača start-up „Tuttora“ pogledajte u sljedećem videu:

SYSTEM: Program stručnog usavršavanja poduzetnika o apliciranju na EU fondove

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com